11 února 2015

Tipy na podporu imunity

                                              Skvělý recept a fotka z  Green kitchen stories

Radka z blogu Kusanec se dnes ve svém článku ptá, jaké tipy mají její čtenáři na podporu imunity. Jak všichni víme, v tuhle chvíli téměř celou republiku zachvátila virová a chřipková epidemie, která potkala snad každého z nás.
No a protože já jsem maniak na zdravou životosprávu, rozhodla jsem se trochu přispět tím, že vám napíšu, jak se snažíme zatočit s různými bacily a infekcemi u nás doma.
Třeba vám to trochu pomůže zorientovat se v té obrovské nabídce, která na vás útočí ve všech lékárnách ze všech stran. A vězte, že většinu toho vůbec nepotřebujete.

Hned ze zezačátku bych tady ale chtěla upozornit, že všechny mé tipy jsou čistě osobní a nehodlám se s nikým konfrontovat, že zapovídám nějakou konkrétní léčbu nebo farmaka. Já rozhodně nejsem odpůrce farmakoterapie a moc dobře vím, že řada lidí léky prostě preferuje, protože to třeba vyžaduje jejich životní tempo. Ono totiž zvládnout celodenní jednání jen na zázvoru prostě dost dobře nejde.
Berte tedy tenhle článek jen jako pár tipů jak alternativně řešit různé své zdravotní problémy nebo jako podpořit imunitu přírodními složkami.
Samozřejmě bych měla začít tím, že podpořit imunitu můžete především změnou svého životního stylu. Určitě všichni víte, že máte být aktivní, sportovat nebo se alespoň pravidelně hýbat, jíst zdravě a omezit cukry, nezdravé tuky a alkohol, dostatečně odpočívat, tablety nebo PC zavírat večer s dostatečným předstihem, relaxovat a myslet na sebe. Pokud se vám to stejně jako mně ne vždycky povede, nemějte výčitky svědomí. Lepší je to zkoušet pořád zas a znovu, než to zabalit s tím, že tohle se nedá všechno stihnout nebo zvládnout.
Dalším skvělým aktivátorem imunity je určitě dostatečná konzumace syrové stravy, nejlépe dopoledne. Na tohle téma už vyšlo spoustu zajímavých knih, ideální je ale zkusit si tohle pravidlo sám na sobě. Sama jsem nedávno psala o čerstvých šťávách, které si doma děláme každý den ráno a dopoledne se pak snažíme jíst jenom čerstvé ovoce. Věřte mi, že pokud se přinutíte, rozhodně nebudete potřebovat ranní kávu a nebudete se cítit dopoledne unavení.

                                                                             Pinterest

Určitě pro vás taky můžou být přínosné tzv. zelené potraviny jako je zelený ječmen, mladá pšenice, chlorela nebo spirulina. O těchto super potravinách najdete na internetu spoustu zajímavých článků a lidé si jejich pravidelné pití velmi chválí. My sami doma jsme je jednu dobu hodně pili, ale nějak si intuitivně říkám, že odšťavnění mladé kopřivy, sedmikrásek nebo jiných divokých bylin bude mít podobný detoxikační a zásadotvorný účinek, takže jsem zelené potraviny nahradila zelenými šťávami, které jsou navíc absolutně čerstvé. Už aby bylo jaro, to bude výběr!

Pinterest
 
Co ale dělat, když už vás chřipka dostihla a jste nemocní? Tak za prvé, určitě léčbu nepodceňujte a za sebe říkám, že je skvělé mít možnost si udělat u lékaře CRP ( C- reaktivní protein), který vám ukáže, zda vaše onemocnění vyžaduje léčbu antibiotiky či nikoliv. Já sama ho mám u svého praktického lékaře zadarmo a synovi ho u pediatra vždy platím. Pokud se potvrdí viróza, tady máte pár tipů, jak ji nejlépe dostat z těla ven.
 
Celodenní pití teplé vody s citrónem, zázvorový čaj s medem, šípkový nebo lipový čaj s medem.
Přírodní tinktury jako třeba z lichořešnice nebo echinacey. Obojí není vhodné dávat preventivně, ale jen při onemocnění.
Zvýšit příjem velmi důležitých omega 3, 6 a 9 tuků, které aktivují náš imunitní systém. Tyto oleje jsou nejvíce zastoupené v konopném, lněném nebo brutnákovém oleji, kterými si zakapávám freshe nebo je dávám na saláty. Dalším skvělým společníkem na zdravé tuky je avokádo. Semínka. Věděli jste, že obrovskou zásobárnou velmi proslulého zinku jsou třeba dýňová semínka nebo olej z nich vyrobený?
Miso polévka. Pokud miso neznáte, doporučuji prostudovat na internetu nebo v knihách a pořídit si ho domů. Navíc z něj uděláte skvělé zálivky na salát!
Co se týče polévek, tak ty jsou v době onemocnění velmi vhodné. Mám dvě velmi oblíbené, jednu vaříme na uklidnění žaludku a druhou na podpoření imunity v době, kdy nás začíná nemoc oslabovat.
Pojďme se na ně podívat.
 
Fenyklovo- celerová polévka ( na zklidnění nevolnosti a při nechutenství)
 
bílá cibule
olivový olej
stroužek česneku
2 velké bulvy fenyklu
1/2 bulvy oloupaného celeru
2 brambory na kostky
zeleninový vývar
fenyklová semínka
 
Na oleji zpěníme cibulku a na mírném ohni opékáme. Po chvilce přidáme česnek, orestujeme jej a poté k němu přidáme ostatní ingredience kromě semínek. Vše vaříme asi 15 minut. Na konci polévku ochutíme solí a pepřem a rozmixujeme ji na krém. Na talíři posypeme fenyklovými semínky.
Polévka je skvělá i pro kojící maminky nebo děti s bolavými bříšky.
 
Vyhlášený zaháněč chřipky
 
1 červená cibule
1 chilli paprička nasekaná najemno
5 cm kousek zázvoru, nakrájený nadrobno
4 stroužky česneku, nakrájený najemno
2 batáty, oloupané a nasekané na kostky
200 g hub shitaké nebo třeba hlívy, nakrájené na kousky
2 velké hrsti kustovnice čínské neboli goji
zeleninový vývar dle potřeby
oliv.olej
sůl a pepř
 
Na oleji zpěníme cibulku, chilli papričku a zázvor. Orestujeme vše cca 5 minut na mírném ohni, poté přidáme česnek, batáty, houby a kustovnici a zalijeme směs zeleninovým vývarem. Vaříme cca 15 minut a pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem na krém. Výsledkem by měla krásně jemná, oranžová polévka.
 
 
 
A co vy a vaše tipy na podporu imunity? Co vám nejvíce v životě zabírá a co naopak na vás nemělo žádný účinek? A kupujete si spíše potravinové doplňky nebo si zkoušíte doplnit vitamíny přírodní cestou?
 
Mějte se krásně a buďte zdraví,
Veronika
 
 
 
 
 
 


Tady bude neviditelný text - prázdná mezera

Tady bude neviditelný text - prázdná mezera

19 komentářů:

  1. Moc hezký članek. Jako zdravotní sestra dávám palec nahoru za rozdělení virových a bakteriálních infekcí:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Miso- děkuji! Myslím, že testovani na CrP u nás bohuzel není pořad dost rozšířené...

      Vymazat
  2. Ahoj maniaku na zdraví, četlas knihu Jídlo na prvním místě? Zajímalo by mě, co si o tom případně myslíš.. Já to teď na sobě zkouším, je to dost radikální, ale připadám si "čistě" jako nikdy... Může to být i placebo, ale podle pozorování lidí, co jedí "paleo" se mi zdá, že na tom něco bude...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tuhle knihu jsem ještě nečetla, ale vím o ni a určitě si ji ze zvědavosti přečtu. Obecně ale musím říct, ze nejsem příznivcem paleolit diety a to hned z několika důvodu. Jedním z nich je ten, ze považuji všechny diety postavené na poměrně velkém přísunu živočišných bílkovin za škodlivé a to vzhledem k velkému zatížení na ledviny. Sama jsem měla možnost diskutovat na tohle téma s diabetology a tím potvrdili, ze sice pacienti konzumujici diety postavené na bílkovinami opravdu hubnou, zároveň ale dochází k rozvoji dalších onemocnění jako je pravé například částečná reálné incuficience, což je mírně zhoršení funkce ledvin, ke kterému sice rada diabetiků dojde, svědci to ale o nevhodnosti takto jednostranné postavené diety na lidsky organismus. Druhým dovodemro mě je etika a ekologie, kde mi je rozhodne bližší vegansky přístup k ovlivňování planety a přístupu k chování a zabíjení zvířat obecně.
      Nikomu ale svůj názor rozhodne nevnucuji, to je čisté můj osobní přístup. Co se mi na paleolit dietě líbí, je omezeni cukru a mléčných výrobku. Na toto téma je skvěle napsána kniha Cukrové trápení a jiná. Já sama jsem se snažila sladké dlouhodobě omezit, ale cítila jsem se špatně, ano asi opravdu závislá a přestala jsem se tím proste zabývat. Sladké si snažím dopravat ve zdravější formě, ale když to na mě přijde, klidně si dam cokoladovou tyčinku a užijí si to. Chci žít svobodně, mít rada život jaký je i když není ten můj vždy dokonalý:-))

      Vymazat
    2. Omlouvám se za nepřesnosti dane moji ipadovou klávesnici:-)

      Vymazat
    3. Presne o zatizeni ledvin se tam taky doctes. Je to komplexni pohled, ktery ukazuje, ze mnohe veci jsou i v lekarskych kruzich videny jednostranne. Netvrdim, ze je ta kniha "ta nejvyssi pravda",ale musim rict,ze mi to fakt rozbouralo veskere poznatky o zdravi a zase slozilo dohromady v mnohe zajimavejsi skladacku. S etickymi principy naprosto sympatizuju, jenze v paleu je duraz na striktne eko maso. Jasne, argument,ze kdyby vsichni jedli na planete tolik masa, nebylo by misto pro pestovani krmiva - je urcite padny, ale uz jsem cetla i studie, ze kdyby se a) neplytvalo jidlem, jak se plytva, nebyl by zadny hladomor a b) kdyz se vezme komplexni pohled na planetu - kolik blbosti se vyrobi a spotrebuje nejen na urovni energie a ropy a srovnaji se prioriry - tak pak je jidlo na jedom z pevnich mist,kde by se nemelo setrit - mysleno samozrejme investice zdroju do kvalitniho jidla a tedy i masa.. kdyby to zapricinilo vseobecne zdravejsi populaci, usetrilo by se tolik planety, ze nejaka velkoprodukce biomasa by se temer stratila.. za me osobne - radsi setrim prirodu vsude jinde, ale kvalitni maso si vezmu na triko, ac naprosto sympatizuju se vsema vegetarianama, zda se ze ve svetle tehle knihy a mych zkusenosti se pro me vegetarianstvi stava trochu zdravotnim riskem. Ale existuje i vege paleo a rozhodne z nej chci vychazet..

      Vymazat
    4. Tak s těmito názory určitě souhlasím, bohužel si ale nemyslím, ze by všichni ti současní příznivci paleo diety dodržovali výše uvedené zásady. Je mi spis smutno, když vidím všechny ty insta paleo, jak si dávají fotky obrovských steaku ke sdileni. A drtivá většina lidi tady nemá vůbec potřebu řešit odpady jídla.
      Já jsem jednu dobu jedla hodně paleo, protože jsem to chtěla zkusit, ale necítila jsem se po tom dobře, bylo mi těžko a měla jsem zácpy. Prosím podle pohledu krevních skupin jsem na tuto dietu ideální, mám skupinu 0. Navíc jsem se ani moc necítila dobře psychicky, proste jsem věděla kolik mrtvého masa denně jim ( přiznávám, ze to navíc nebylo samé bio) a nějak mě to ovlivňovalo. Od té doby, co jim denně dopoledne pouze ovocné a zeleninové stavy, se cítím mnohem lip, mám fakt hodně energie, takže se toho držím.
      A v tom je určitě to dane kouzlo, ze každy jsme jedinečný.
      Nicméně knihu si přečtu, slibuji! Dam si ji do rezervaci do knihovny....

      Vymazat
    5. Ahoj všem,
      chtěla bych podpořit Veroniku ohledně palea.

      Jela jsem tři měsíce whole 30 podle Jídla na prvním místě. Tak knížka vypadá, že má všechno dokonale promyšlené. Jeden důležitý faktor v ní ale chybí (stejně jako ve všech knihách o libovolných dietách, i když si říkají "změny životního stylu").
      Je to svoboda.

      Dieta vám ji prostě sebere. Vysvětlí vám "nové" skutečnosti, které si dříve "nikdo" nespojil a neuvědomil. Připraví vás ("férově") na to, že změna nebude lehká, ale zato naslibuje spoustu krás a pozitivních efektů.

      Je sice pravda, že počáteční zhoršení, které nastane, když si zakážete všechno možné, zase odezní a začnete se opravdu v určitých oblastech cítit líp. Ale to není celý příběh a happy end.
      Měla jsem též příliv energie, bavilo mě připravovat nové kombinace jídel, po pár týdnech jsem už po "zapovězených" potravinách vůbec netoužila. To je pro mozek typické. Když pochopí, že mu něco nedáte, přestane to vyžadovat. Ale nepřestane to potřebovat.

      A snaží se to "nahradit" jinde, kde mu to dovolíte. Jedla jsem hodně ovoce, jelikož bylo právě léto a to bych si prostě neodpustila, že jsem promrhala to nejlepší, co příroda nabízí.
      Zároveň jsem se ale přistihla, že si to snažím vymluvit. Že si to zakazuji. Rozvinul se u mě "strach" ze sacharidů. Paralelně můj mozek vyvinul "závislost na tucích". Ano, po salátu s ořechy nebudete mít hlad tak rychle jako po koblize. Ale muset jíst, přestože nemáte hlad, nemáte vůbec chuť a cítíte se plní, jen protože mozek prostě stále není uspokojený, to prostě není o nic zdravější než časté propady cukru v krvi...

      A zároveň se u mě objevilo několik nepříjemných jevů, které jsem před whole 30 neznala - zhoršila se mi paměť a soustředění. Byla jsem rozěkaná s pozorností. Byla jsem sice emočně "v klidu", ale přesto jsem měla sklony mentorovat, že ostatní jedí špatně (ne-paleo), objevovat souvislosti mezi jejich stravou a jejich zdravotními obtížemi a vůbec, neustále jsem se zabývala jídlem. Nedělala jsem skoro nic jiného, než neustále četla o jídle, myslela na jídlo a nebo připravovala jídlo. Podle mě, nutkavé čtení etiket ve strachu vyhnout se nepovoleným potravinám není ve skutečnosti "racionální zájem o složení potravin", ale normální obsedantně-kompulzivní porucha. Ano, spousta potravin, které se dají koupit v sámošce, opravdu nejsou zdravé. Ale zdravý život se podle mé nedá zredukovat na snahu docílit "absence fyzických potíží".

      A opravdu i u mě došlo po čase ke zhoršení funkce ledvin. A to jsem nejedla žádná kvanta, 300g steaky nebo tak.

      Podle mě, v souhrnu byly "přínosy whole 30" horší než stav před ním. Když jsem si představila, že takto budu trávit čas příštích 10 let, nebyly to vyhlídky, na které bych se těšila. Jeden důvěryhodný člověk mi pak nastavil zrcadlo a já jsem zvládla s paleem přestat.

      Po překonání počáteční paniky, kolik sacharidů najednou zase jím, jsem se uklidnila a zjistila, že se cítím nesmírně volně a svobodně. A nedošlo k žádnému "obžerství".
      Teď se držím toho, že se snažím jíst co možná nejpestřeji, vařit co možná nejvíc z čerstvých surovin, se spoustou zeleniny, ale když mám chuť, tak si koupím klidně croissant s čokoládou. Některé zdravotní potíže zase mám, ale celkově je mi mnohem líp než na paleu. A hlavně už zase můžu normálně komunikovat s lidmi, aniž bych je nějak povýšeně hodnotila, podle toho, co jedí nebo mají v nákupním vozíku...

      Nicméně jako zkušenost to bylo neocenitelné a zdroj inspirace, co vařit, taky fajn. Už ale vím, že se k čistému paleu už nikdy nebudu chtít vrátit. (Pardon, že jsem se tak rozkecala. Popíšu to příště raději jen na blog :-)

      Vymazat
  3. Proč echinaceu a lichořeřišnici NE preventivně? Doplnila bych ještě tip na česnečku. nedávno jsem slyšela že na zahlenění (rýma) je dobrý kuřecí vývar. víc a víc si myslím že je to i o psychice, spokojenost je půl zdraví:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ecinacea zvyšuje množství bílých krvinek, které podporuji obranyschopnost organismu. Tento stav ale není žádoucí udržovat dlouhodobě, tím SR na opak organismu ubližuje. Sama ma lékařka mě na to upozorňovala.
      Co se tyče lichoresnice, už si přesně nepamatuji důvody, ale myslím, ze se jedna o nějaké silné alkaloidy, které opět nejsou vhodně konzumovat zvýšené denodenne. Každopádně lichoresnice je skvělá na zacatku infekci, například u infekci močových cest a podobně...

      Vymazat
    2. A s tou psychikou rozhodne souhlasím:-)!

      Vymazat
  4. Zázvorový čaj a ovocné a zeleninové šťávy, ty zaberou vždycky.

    Plus se nyní snažím vyřadit bílou mouku a cukr. Proto jsem místo klasických příloh zvolila bulgur, kuskus, cizrnu.
    Jak je skvělé, když je člověk po jídle plný sil a energie.

    OdpovědětVymazat